Yhteisöpalveluiden tuottajat (esim Facebook, Twitter jne.) hyödyntävät tyypillisesti kaiken mahdollisen saatavissa olevan tiedot palvelun kehittämiseen ja erilaisiin markkinointitarkoituksiin. Tietojen käsittely ja tiedon säilytys on usein hankalasti ymmärrettävissä. Osallistu aiheesta käytävään keskusteluun Suomi24.fi blogissa alla olevasta linkistä:

Voit seurata keskustelua aiheen ympäriltä Suomi24.fi blogista. Lue lisää tästä.

Tietosuojakysymykset somessa

Tietosuojalainsäädäntö on tarkoin määritelty EU alueella. Yrityksille lainsäädäntö on riippuvainen yrityksen kokoluokasta. Pienillä yrityksillä on kevyempi lainsäädäntö verrattuna suuryrityksiin. Yksityishenkilöiden osalta lainsäädännön on tarkoitus pitää huoli yksityishenkilöiden oikeuksien toteutumisesta tietosuojan osalta. 

Sosiaalisessa mediassa tapahtuvassa julkaisussa tietosuojan toteutumisesta vastaa yleensä yhteysöpalvelun tuottaja. Useat yhteisöpalvelun tuottajat säilyttävät tietoja kuitenkin EU alueen ulkopuolella ja tämän vuoksi EU tietosuojalain noudattamisesta ei välttämättä ole täyttä varmuutta. Yhteyspalvelun tuottajia ovat esimerkiksi Facebook, Linkedin ja Twitter. 

Yhteisöpalveluiden tuottajat hyödyntävät tyypillisesti kaiken mahdollisen saatavissa olevan tiedot palvelun kehittämisestä aina erilaisiin markkinointitarkoituksiin. Tietojen käsittely ja tiedon säilytys on usein hankalasti ymmärrettävissä ja tämän takia yhteisöpalvelun käyttäjällä on vain vähäiset mahdollisuudet vaikuttaa henkilökohtaisten tietojensa käyttöön ja edelleen jakamiseen.

Tietosuojan noudatta jättäminen tai esimerkiksi tietojen yksityishenkilön tietojen edelleen jakaminen saattaa aiheuttaa harmia. Monelle ovat jo tulleet tutuksi roskaposti tai häiritsevät puhelut ulkomaisista puhelinnumeroista. Myös kohdennettu mainonta palveluista, joitka eivät kohtaa asiakkaan tarpeita saattavat aiheuttaa pulmia. Esimerkiksi senssimainoksia tulvillaan oleva Facebook tili tai Google haku saattaa herättää keskustelua siipan kanssa keittiön pöydän ääressä.

Julkaisemasi tiedon poistaminen saattaa olla myös jälkeenpäin todella haastavaa. Mieti siis etukäteen mitä julkaiset, missä ja kenelle. 

Lue viisi (5) tapaan, jotka auttavat sinua turvaamaan yksityiset tietosi somessa
1. Älä hyväksy yhteystietoihisi profiilia, jonka takana olevaa henkilöä et tunne entuudestaan
2. Tarkista some tilisi asetuksista säännöllisesti tietojesi jakamisen asetukset
3. Tarkista ei aktiiviset some tilit ja tilien tietoturva-asetukset säännöllisesti ja poistaa käyttämättömät tilit
4. Älä julkaise tietoa ryhmässä tai profiilissa, jonka ylläpitäjästä tai tarkoituksesta sinulla ei ole tietoa
5. Mieti julkaisun tai tykkäämisen yhteydessä mihin tietosi yhdistetään toimenpiteesi jälkeen. Mieti kenen markkinointilistalle olet itsesi klikkaamassa?