Identiteettivarkaudelta suojautumisen askeleet

Suomessa on edelleen paljon verkkokauppoja ja erilaisia luottopalveluita, joiden kautta verkossa toimivan rikollisen on mahdollista tilata tuotteita toisen henkilön tiedoilla. Voit suojatua identiteettivarkaudelta ennalta tämän artikkelin linkeistä löytyvien palveluiden avulla. Identiteettivakuutus on myös suositeltava ja sen voi ottaa tarvittaessa myös yrityksen nimiin.

Vinkki: Luottokielto, henkilövalvonta ja identiteettivakuutus kannattaa hankkia siten, ettei tule hankittua päällekkäisiä palveluita. Esimerkiksi yrityksille tarjottavat palvelut saattavat sisältää palvelut myös yrittäjälle.

Oma luottokielto

Oma luottokielto estää tekemästä luotollisia ostoksia. Käytännössä oma luottokielto on maksuhäiriömerkintä, jonka henkilö voi itselleen asettaa. Tämän jälkeen sinun tulee toimittaa todistus omaehtoisesta luottokiellosta puhelinliittymän, lainan, luottokortin tai muun vastaavan hakemisen yhteydessä.  Omaehtoisen luottokiellon todistuksen saat itsellesi asiakastiedon ja bisnoden palveluista.

Omaehtoisen luottokiellon jälkeen sinun henkilötiedoillasi ei voi saada luottokorttia, ottaa pankkilainaa tai tehdä ostoksia osamaksulla.

Asiakastieto: https://www.asiakastieto.fi/omatieto/fi/tuotteet/oma-luottokielto

Bisnode: https://my.bisnode.fi/protection

Henkilövalvonta

Henkilövalvonnan avulla saat valvontailmoituksen välittömästi kun tiedoissasi tapahtuu oleellisia muutoksia, ja siten pystyt reagoimaan ajoissa.

Bisnode: https://my.bisnode.fi/monitoring

Identiteettivakuutus

MySafetyn Yrittäjän identiteettivakuutus ennaltaehkäisee yrittäjään ja yrityksen työntekijöihin kohdistuvia identiteettivarkauksia.

Mysafety: https://www.mysafety.fi/yritysasiakkaat/palvelut-ja-vakuutukset/yrittajan-identiteettivakuutus

Bisnode yritysvalvonnan avulla saat valvontailmoituksen välittömästi kun yrityksessäsi tapahtuu oleellisia muutoksia, ja siten pystyt reagoimaan ajoissa.

Bisnode: https://my.bisnode.fi/companies/monitoring

Osoittemuutokselta suojautuminen

Muuttosuojauksella varmistat, ettei kukaan voi tehdä muuttoilmoitusta puolestasi esimerkiksi tilanteessa, jossa henkilötietosi ovat joutuneet vääriin käsiin.

Posti: https://www.posti.fi/fi/henkiloille/kirjeet-ja-postipalvelut/jakelu-ja-muuttaminen/muuttaminen-henkiloille/muuttosuojaus

Kaupparekisterin rekisteröintikielto

Voit halutessasi ilmoittaa Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH), että sinua ei saa merkitä yrityksen tai yhteisön vastuuhenkilöksi kaupparekisteriin, yhdistysrekisteriin tai säätiörekisteriin ilman erillistä suostumustasi. Vastuuhenkilö voi olla esimerkiksi hallituksen jäsen. Ilman kieltoa sinut voidaan ilmoittaa yrityksen tai yhteisön vastuuhenkilöksi ilman, että sinuun otetaan ensin yhteyttä asiaan liittyen. 

Kaupparekisteri: https://www.prh.fi/fi/kaupparekisteri/valty_huijauksilta/rekisterointikielto.html

Osoitetietojen suojaaminen – Traficom

Osoitetietojen suojaaminen merkitsee sitä, että rekisterinpitäjä ei saa luovuttaa tietoja. Esimerkkinä voidaan mainita Traficom, josta voidaan ajoneuvon rekisterinumeron perusteella tiedustella ajoneuvon omistajan osoitetietoja. Tämän avulla rikollisen on mahdollista selvittää esimerkiksi keski-euroopassa olevan perheen kotiosoite ja tyhjentää omakotitalo perheen poissa-ollessa.

Traficom: https://www.traficom.fi/fi/

Vastaava osoitetietojen suojaus on suositeltavaa tehdä myös muiden rekisterinpitäjien tietoihin. Näitä rekisterinpitäjiä ovat muunmuassa:

  • Puhelinoperaattori
  • Internetliittymän tarjoava operaattori

Henkilötietojesi tarkistaminen

Tarkasta omat henkilötietosi. Omien tietojen tarkastusoikeus perustuu EU:n yleiseen tietosuoja-asetukseen, jonka mukaan rekisteröidyllä on oikeus saada tietää, mitä häntä koskevia tietoja henkilörekisteriin on tallennettu. Palvelun avulla voit myös lisätä tai poistaa tietojenluovutuskieltoja ja erota uskonnollisesta yhdyskunnasta.

Digi- ja väestötietovirasto: https://dvv.fi/omien-tietojen-tarkastus-palvelu

Loppusanat

Identiteettivarkaudelta suojautuminen ja sen mukanaan tuomat lisätyöt puhelinliittymien hankinnassa ja luotonotossa on huomattavasti helpompi hallita kuin identiteettivarkauden kohteeksi joutuminen. Kaikilta riskitekijöiltä ei ole mahdollista suojautua, mutta näiden ohjeiden avulla on mahdollista suojautua kohtalaisen hyvin.

Mukavaa ja tietoturvallista alkanutta kevättä!

#KEIJOMAMMI