Jyväskylän yliopistossa on toteutettu pelisäännöt Some käyttäytymiselle. Nämä Sosiaalisen median 10 ohjetta auttavat meitä kaikkia ymmärtämään erilaisia näkökulmia somessa toimimiseen. 

Tätä luetteloa selatessani kaikkia kohtia yhdistää kolme merkittävää tekijää, jotka ovat Missä, Kenelle ja Mitä. Some julkaisussa haasteellista on julkaisun tekemisen helppous ja nopeus. Usein erilaiset tunnetilat vaikuttavat julkaisuun ja julkaisun sisältöön. Tämän vuoksi tiettyjä Some sääntöjä kannataisi mielestäni soveltaa ennaltaehkäisevästi. Esimerkiksi kesäillan pikkutunneilla mitä, kenelle ja missä saattaa unohtua tekemisen huumassa.

Etiikka.fi palvelussa on julkaistu puolestaan Reilun somen säännöt, jossa on 12 ohjetta jokaiselle sosiaalisen median käyttäjälle. Mielestäni nämä ohjeet tukevat toisiaan. Reilun somen säännöt ottavat vahvemmin kantaa sisältöön ja sosiaalisen median 10 ohjetta tekemiseen. Sosittelen yrityksiä ja tutustumaan em. some ohjeisiin ja miettimään millaisia käyttöytymissääntöjä yrityksen työntekijöiden tulisi noudattaa. 

Oma yrityskohtainen ohje tulisikin tehdä lyhyeksi ja ytimekkääksi, eli helposti ymmärrettäväksi. Tiivistin ajatukseni seuraavaan viiteen kohtaan, joista uskon olevan apua itseni lisäksi muille asiaa pohtivalle. 

Viisi (5) ytimekästä ohjetta somessa toimimiseen

  1. Erottele tieto ja mielipiteesi sekä perustele väittämäsi
  2. Kunnioita muita, ole avoin ja myönnä virheesi
  3. Tunnista yleisösi ja ihmiset joiden kanssa verkostoidut
  4. Mikäli mietit hetkenkin loukkaako julkaisusi jotain osapuolta, peruuta heti
  5. Käytä maalaisjärkeä