Digitaalinen identiteetti muodostuu kaikesta tekemisestämme ja voisi sanoa, että myös tekemättä jättämisestä. Perustelen tätä mukana kannettavien mobiililaitteiden seurantatiedoilla. Maantieteellisen sijaintiimme perustuvat palvelut  muodostavat meille kaikille digitaalista jalanjälkeä. Tämä jalanjälki kertoo valtavasti kulutustottumuksistamme ja käyttäytymisestämme. Esimerkiksi usein keilahallissa vieraileva henkilö on todennäköisesti joko töissä keilahallissa tai harrastaa keilaamista. Säännöllisyys ja kohteessa vietetty aika antaa helpon vastauksen vierailun syystä.

Oma digitaalinen jalanjälkemme muodostuu siis jatkuvasti ja usein tiedostamattamme. Osa suuresta yleisöstä kuvittelee edelleen, että digitaalinen jalanjälki ei kosketa heitä. Tämä pitääkin paikkansa mikäli käyttäjä uskoutuu edelleen Nokian vanhoihin puhelimiin, ilman uusia palveluita ja pidättäytyy nettiselaimien käytöstä. Kun ensimmäinen älypuhelin aktivoituu verkkoon alkaa myös digitaalinen jalanjälki muodostumaan. 

Olen katsonut verkosta itsestäni löytyviä tietoja ja en ole lainkaan yllättynyt, että vanhimmat nopeasti löytyvät tiedot ovat vuodelta 2006. Nämä 13 vuoden takaa olevat tiedot löytyvät helposti. Julkaisuiden ajantasaisuutta ja aiheellisuutta on mielestäni kuitenkin hyvä pohtia. Onko kenellekkään julkaisun osapuolelle tai edes julkaisijalle hyödyllistä julkaista kyseistä tietoa. Itse en ole kyseistä julkaisua toteuttanut, eikä minulla ole pääsyä tiedon muokkaamiseen. Toki voin pyytää julkaisijaa poistamaan tiedot, mutta onko tämä työ sen arvoista? Tätä kannattaa kunkin meistä pohtia tapauskohtaisesti. 

Digitaalinen jalanjälkemme muodostuu sosiaalisen ympäristömme toimesta vaikka käyttäisimme vanhaa Nokian 3110 puhelinta ilman SIM korttia. Suosittelen asiasta huolissaan olevia Googlettamaan itsestä säännöllisesti. Mikäli havaitset itsesi yhdistettävän aiheeseen tai foorumiin ilman suostumustasi kannattaa lähettää julkaisijalle pyyntö tiedon poistamiseen tai korjaamiseen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Meillä kaikilla on digitaalinen jalanjälkemme, halusimme tai emme.